Vrtložna Cev

Šta je Vrtložna Cev?

Vrtložna cev je efikasno i jeftino rešenje za široki spektar procesa hladjenja u industriji.

Komprimovani vazduh ubrizgan u vrtložnu cev protiče nadzvučnom brzinom i postiže 1.000.000 obrtaja ka „vrelom“ kraju cevi. Kada ovaj vreo vazduh dodje do kraja cevi, mali deo je izbačen kroz kontrolni ventil. Ostali deo vazduha je potisnut nazad ka drugom kraju i izlazi kao „hladan“ vazduh. Vrtložna cev može da snizi temperaturu za 46°C i poveća temperaturu za 93°C  od početne ulazne temperature vazduha. 

Vrtložna cev je novo rešenje za veoma stari problem. Odlikuje se tihim i mirnim radom. Ukloniće toplotu kako bi produžila vek trajanja vašeg reznog alata i povećati produktivnost za mašinske operacije kada tečnost za rashladjivanje ne sme biti korišćena. Pored toga, ne postoje pokretni delovi koji bi se mogli istrošiti.

Napravljena je od nerdjajućeg čelika, precizno-mašinski obrađena, sastavljena i testirana pod strogom kontrolom kvaliteta. Ona nikada neće zardjati ukoliko bude izložena vodi, sredstvu za hladjenje i ostalim korozivnim matrijalima. Vrtložna cev omogućuje godine pouzdanog rada bez ikakve potrebe održavanja.

Naše vrtložne cevi su dostupne u 3 veličine (mala, srednja i velika).
Da bi vrtložna cev efikasno radila potrebno je obezbediti sledeće uslove:

Primena:

Prednosti:

Montaža vrtložne cevi

U setu vrtložne cevi se nalaze sledeći delovi:

  1. Vrtložna cev,
  2. Gibljivo crevo,
  3. Magnetna baza,
  4. Odvijač

Uvrnuti gibljivo crevo na hladni kraj vrtložne cevi kako bi se usmerio vazduh tamo gde je hlađenje potrebno. Uvrnuti magnetnu bazu na donju stranu vrtložne cevi kako bi se omogućilo lako montiranje na potrebnu mašinu. Odvijač služi za regulaciju temperature i protoka hladnog kraja vrtložne cevi. Regulacioni ventil se nalazi na vrućem kraju vrtložne cevi i njegovim odvijanjem smanjuje se temperatura na hladnom kraju (postiže se veći minus) i smanjuje protok komprimovanog vazduha, a zavijanjem se postiže suprotni efekat.

Ne preporučuje se rasklapanje vrtložne cevi jer može doći do havarije vrlo bitnih komponenata a samim tim i do prestanka rada vrtložne cevi.